Atvykstu į Lietuvą dirbti

Dauguma Trečiųjų šalių piliečių, ketinančių dirbti Lietuvoje, turi gauti leidimą dirbti arba sprendimą dėl atitikties darbo rinkos poreikiams. Sąrašą užsieniečių, kuriems nereikia leidimo dirbti, rasite skiltyje Užsieniečių darbas Lietuvoje.

Darbdavys, norintis įdarbinti užsienietį, pirmiausia turi kreiptis į Užimtumo tarnybą (pagal įmonės registracijos buveinę ar faktinę darbo vietą) ir užregistruoti laisvą darbo vietą prieš nustatytą terminą iki prašymo pateikimo dienos. Darbdaviui gavus Užimtumo tarnybos leidimą, užsienietis gali teikti prašymą nacionalinei (D) vizai ar leidimui laikinai gyventi. 

Nutraukęs darbą, paprastai užsienietis privalo išvykti iš Lietuvos.

Kokį dokumentą galiu gauti Lietuvoje?

Jeigu ketinate būti Lietuvoje ne ilgiau nei metus, Jūs galite gauti nacionalinę vizą. Jeigu ketinate likti gyventi ilgiau, turėtumėte rinktis leidimą laikinai gyventi (jis paprastai išduodamas 2 metams, aukštos kvalifikacijos darbuotojams – 3 metams, vėliau gali būti keičiamas). Prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi nagrinėjimo laikotarpiui galite gauti nacionalinę vizą.

Kur pateikti prašymą nacionalinei vizai ar leidimui gyventi?

Jeigu esate užsienyje, dėl leidimo laikinai gyventi ar nacionalinės vizos turite kreiptis į Lietuvos ambasadą. Jeigu esate Lietuvoje, dėl leidimo laikinai gyventi turite kreiptis į migracijos tarnybą, kurios aptarnaujamoje teritorijoje ketinate gyventi arba, tam tikrais atvejais, į Migracijos departamentą (daugiau informacijos apie prašymo leidimui gyventi pateikimo vietą).

Kokius dokumentus reikia pateikti?

Dokumentų, kuriuos reikia pateikti, sąrašas priklauso nuo jūsų profesijos, kvalifikacijų ir būsimo atlyginimo dydžio. Daugiau informacijos rasite Migracijos departamento tinklapyje.

Ar dokumentai turi būti teisiškai patvirtinti?

Užsienio institucijų išduoti dokumentai (išskyrus pasą) turi būti legalizuoti ar patvirtinti Apostille pažyma (išskyrus, jei dokumentai yra išduoti Estijoje, Rusijoje, Latvijoje, Moldovoje ir Ukrainoje) bei išversti į lietuvių kalbą. Daugiau informacijos apie dokumentų legalizavimą.

Skaityti plačiau 

Parengta pagal Migracijos departamento ir Užimtumo tarnybos informaciją

Informacija atnaujinta: 2018-10-25
MENIU
  • 8 800 22922

Nemokamos linijos:

Skambinant iš užsienio (įprastas tarifas):

MENIU
  • 8 800 22922

Nemokamos linijos:

Skambinant iš užsienio (įprastas tarifas):

Reikia pagalbos?

Klauskite mūsų dabar!