Šengeno viza

Šengeno viza gali būti vienkartinė, dvikartinė ir daugkartinė. Užsieniečiui gali būti išduodama Šengeno riboto teritorinio galiojimo viza. Šengeno viza (A) gali būti išduodama vykti tranzitu per Šengeno valstybių teritoriją, o Šengeno viza (C) – numatomam buvimui joje, kurio bendra trukmė neviršija 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį nuo pirmo atvykimo į Šengeno valstybių teritoriją datos.

Dažniausiai yra išduodama Šengeno trumpalaikė viza (C). Ši viza skirta vykti tranzitu per Šengeno valstybių narių teritoriją arba numatomam buvimui joje, kurio bendra trukmė neviršija 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį nuo pirmo atvykimo į Šengeno valstybių narių teritoriją datos.

Užsienietis, norintis gauti Šengeno trumpalaikę vizą (C), gali pateikti kvietimą. Kvietimas – dokumentas, patvirtinantis LR fizinio arba juridinio asmens įsipareigojimą pasirūpinti, kad į Lietuvą atvykstantis užsienietis būtų tinkamai apgyvendintas jo buvimo šalyje, turint vizą, laikotarpiu ir kad prireikus būtų padengtos užsieniečio grįžimo į kilmės ar užsienio valstybę, į kurią jis turi teisę vykti, išlaidos. Kvietimas gali palengvinti vizos gavimo procesą ir sumažina lėšų, reikalingų turėti užsieniečiui, norinčiam atvykti į Lietuvą, sumą. Kai užsieniečiui Šengeno viza išduodama kvietimo pagrindu, reikalingų lėšų dydis yra 20 Eur vienai dienai, tuo tarpu kitais atvejais – 40 Eur vienai dienai (reikalavimas netaikomas nepilnamečiam užsieniečiui, vykstančiam kartu su pilnamečiu šeimos nariu). Prašymas patvirtinti kvietimą teikiamas tik elektroniniu būdu. Jį pateikti gali tik Lietuvoje nuolat gyvenantys asmenys, čia deklaravę gyvenamąją vietą.

Norėdamas gauti Šengeno vizą užsienietis turi sumokėti 60 eurų konsulinį mokestį (vaikams nuo 6 iki 12 metų – 35 eurų) už dokumentų vizai gauti priėmimą ir nagrinėjimą ir pateikti:

  1. galiojantį kelionės dokumentą, kurio galiojimo laikas turi būti ne mažiau kaip 3 mėnesiais ilgesnis už prašomos išduoti vizos galiojimo laiką. Jame turi būti ne mažiau kaip du tušti puslapiai ir jis turi būti išduotas per pastaruosius dešimt metų;
  2. užpildytą nustatytos formos prašymą išduoti Šengeno vizą;
  3. vieną 35 x 45 mm dydžio spalvotą nuotrauką, atitinkančią asmens amžių;
  4. galiojantį sveikatos draudimą, kurio suma yra 30 000 eurų, patvirtinantį dokumentą;
  5. dokumentus, nurodančius kelionės tikslą; 
  6. dokumentus, nurodančius apgyvendinimo vietą, arba pakankamų lėšų susimokėti už apgyvendinimą įrodymą;
  7. dokumentus, nurodančius, kad prašymą išduoti vizą pateikiantis asmuo turi pakankamai pragyvenimo lėšų (40 eurų vienai dienai/ 20 eurų jeigu atvyksta kvietimo pagrindu), tiek numatomo buvimo laikotarpio trukmei, tiek grįžimui į savo kilmės ar gyvenamosios vietos šalį arba vykimui tranzitu į trečiąją šalį, į kurią jis tikrai būtų įleistas arba gali teisėtai gauti tokių lėšų. Šis reikalavimas netaikomas nepilnamečiam užsieniečiui, vykstančiam kartu su pilnamečiu šeimos nariu;
  8. informaciją, padedančią įvertinti, ar prašymą išduoti vizą pateikiantis asmuo ketina išvykti iš valstybių narių teritorijos iki prašomos išduoti vizos galiojimo laikotarpio pabaigos.

Imami prašymą išduoti vizą pateikusių užsieniečių pirštų atspaudai.

Dėl Šengeno vizos išdavimo užsienietis turėtų kreiptis į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą užsienyje arba į Lietuvos Respublikai atstovaujančią kitos Šengeno valstybės diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą užsienyje. Pastaruoju atveju užsienietis gali kreiptis tik tuo atveju, jeigu jis yra kitos Šengeno valstybės diplomatinės atstovybės ir konsulinės įstaigos rezidavimo valstybės pilietis arba trečiųjų šalių pilietis, turintis leidimą gyventi šioje valstybėje.

Per kiek laiko priimamas sprendimas dėl vizos išdavimo?

Sprendimas dėl vizos išdavimo priimamas ne vėliau kaip per 15 kalendorinių dienų nuo prašymo ir visų kitų tinkamai įformintų dokumentų pateikimo vizų tarnybai dienos. Dėl prašymo nagrinėjimo sudėtingumo įgaliotas vizų tarnybos valstybės tarnautojas sprendimo dėl vizos išdavimo laikotarpį gali pratęsti iki 30 kalendorinių dienų, o išimties tvarka, kai konkrečiais atvejais reikia papildomų dokumentų, šį laikotarpį gali pratęsti iki 60 kalendorinių dienų.

Daugiau informacijos apie Šengeno trumpalaikes (C) vizas

Parengta pagal Migracijos departamento informaciją 

Informacija atnaujinta: 2018-11-02
MENIU
  • 8 800 22922

Nemokamos linijos:

Skambinant iš užsienio (įprastas tarifas):

MENIU
  • 8 800 22922

Nemokamos linijos:

Skambinant iš užsienio (įprastas tarifas):

Reikia pagalbos?

Klauskite mūsų dabar!