Pilietybės atkūrimas

Asmenys, iki 1940 m. birželio 15 d. turėję Lietuvos Respublikos pilietybę, ir jų palikuonys, kurie iki Pilietybės įstatymo įsigaliojimo (2002 m.) nėra įgiję Lietuvos Respublikos pilietybės, turi neterminuotą teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, neatsižvelgiant į tai, kurioje valstybėje – Lietuvos Respublikoje ar kitoje šalyje – jie nuolat gyvena. Faktą, jog turi teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, asmenys gali įrodyti pateikdami dokumentus, liudijančius apie pilietybės turėjimą iki 1940 m. birželio 15 d. ar pilietybės turėjimą ir pasitraukimą iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. Su tam tikromis išimtimis (žr. dviguba pilietybė) asmeniui, norinčiam atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, reikia atsisakyti kitos valstybės pilietybės.

Jei asmuo dar nėra tikras, ar nori pasinaudoti savo teise atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, ar ją įgyti supaprastinta tvarka, jis gali kreiptis į teritorinę policijos įstaigą, o jei gyvena užsienyje – į diplomatinę Lietuvos Respublikos atstovybę, dėl pažymėjimų, liudijančių lietuvių kilmę ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę, išdavimo. Tokių pažymėjimų turėjimas palengvins pilietybės atkūrimo ar suteikimo procesą, be to, lietuvių kilmės asmenims bei asmenims, turintiems teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę bei tai liudijančius dokumentus, lengviau išduodami leidimai laikinai ar nuolatos gyventi Lietuvoje.

Skaityti plačiau

Parengta pagal Migracijos departamento informaciją

Informacija atnaujinta: 2018-10-25
MENIU
  • 8 800 22922

Nemokamos linijos:

Skambinant iš užsienio (įprastas tarifas):

MENIU
  • 8 800 22922

Nemokamos linijos:

Skambinant iš užsienio (įprastas tarifas):

Reikia pagalbos?

Klauskite mūsų dabar!